biblioteksvagten.dk
Forsiden »

Antonymer

Spørgsmål

Jeg kan desværre ikke finde nogle antonym ordbog på nettet, og har desværre heller ingen liggende derhjemme. Så jeg ville bare spørge om i kan hjælpe mig med et par ord?
Disse ord er:
*Eftergivende
*Spøgefuld
*Jordhule
*Drømmende
*Underernæret
*Romantisk

Håber I vil hjælpe mig.

Svar

Der eksisterer ikke nogen egentlig dansk antonymordbog, men Politikens Synonymordbog (14. udgave fra 2006) indeholder også en del antonymer.
Desværre er der ikke angivet antonymer til alle de ord, du nævner, og i de tilfælde giver jeg mit personlige bud på et antonym - markeret med PB for personligt bud.

EFTERGIVENDE - henviser til ordet medgørlig, hvis antonym er UMEDGØRLIG

SPØGEFULD - ALVORLIG (PB)

JORDHULE - PALADS (PB)

DRØMMENDE - ordet fantasifuld angives som et synonym, og DET ord har antonymet FANTASILØS. Et personligt bud kunne være JORDBUNDEN (PB)

UNDERERNÆRET - henviser til ordet mager, hvis antonym er TYK. Et personligt bud kunne være
OVERVÆGTIG (PB)

ROMANTISK - henviser til ordet poetisk, hvis antonym er PROSAISK. Et personligt bud kunne også her være JORDBUNDEN (PB)NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Kommentarer
Kommentar indsat den 06-05-2008 af Birgit Jakobsen Ih hvor er I gode!

Jeg sidder med samme problem... Måske kan I også hjælpe mig. BNedenstående ord skal beskrive en person - og jeg har altså også brug for antonymer til disse....

Åben
Samvittighedsfuld
Behagelig
Stabil
Fantasifuld
Uafhængig
Privat (altså ikke at dele alt med alle - kan ikke finde det helt rigtige ord til dette.)
Grundig
Troværdig
Udholdende
Ambitiøs
Alvorlig
Uselvisk
Samarbejdsvillig
Rolig
Sårbar
Tilbageholdende

Hold da helt op.... Det blvev da til lidt flere ord end jeg forventede.... Nåh - jeg håber I kan hjælpe alligevel..

Smil herfra

Birgit
Kommentar indsat den 07-05-2008 af Marie Medlidenhed
Kommentar indsat den 13-05-2008 af Jacob Hvad med antonymet til Tørstig?

Jeg har hørt noget om "gæt", "Tæt/Tætt" eller sådan noget, men jeg kan ikke helt huske det..
Kommentar indsat den 07-06-2008 af Kamilla Antonymet for tørstig er "sæt". Kommentar indsat den 28-08-2008 af Lisa HJÆLP! Jeg kan virkelig ikke finde antonymer til disse ord (oprindeligt på tysk), og det er en meget vigtig lektie:

dengang (tænkte på engang)
så (ikke verbet)
derfor
for
jo,dog

Er der nogen der kan hjælpe mig?
Kommentar indsat den 13-10-2008 af Christina Jeg skal bruge et antonym på ordet: bifald :s Har selv vendt og drejet den i hovedet, men jeg kommer ikke rigtig op med et :( Kommentar indsat den 20-10-2008 af Katrine Hvad er Synonymen til :
*tidligt?
Kommentar indsat den 22-10-2008 af Jacob Antonym til absorbere?

Synonym til "tidligt" kunne være "i god tid" ?
Kommentar indsat den 22-10-2008 af andrea Kunne godt tænke mig ,at vide ordet bedragerisk i Antonym Kommentar indsat den 26-10-2008 af Maja.. Hvilken atonymer er der til alvolig. ??
Kommentar indsat den 09-11-2008 af Michael Et antonym til glemsom findes det? Kommentar indsat den 11-12-2008 af Lærke Findes der et antonym for filosofisk? Kommentar indsat den 14-12-2008 af Adam Michael,
Antonym til glemsom - Huskende?
Kommentar indsat den 07-01-2009 af Liam Jeg er ved at lave en krydsord og ved ikke hvad det modsatte af "god" er på fem bogstaver og starter med "r" Kommentar indsat den 08-01-2009 af Ost Hvad er det modsatte af ''impressionisme''? Kommentar indsat den 13-01-2009 af alberte Jeg skal lave nogen antonymer i skolen og der er nogen af ordene jeg ikke rigtig kan finde ud af.
det skal siges at jeg gåri 7 klasse.

forelskelse?
føler?
fortid?
fremtid?
forvandle?
frygtsomt?
jeg er virkeligt dårlig til sådan noget ;s
Kommentar indsat den 21-01-2009 af bolleand Til alberte:
det modsatte af fortid: fremtid. :)
Kommentar indsat den 21-01-2009 af imp Det modsatte af impressionisme? Altså maleteknikken. Nogen der ved det? Kommentar indsat den 10-02-2009 af Cirkeline Et antonym til Pleonasme?
Ordet pleonasme hentyder til at to ting er det samme som f.eks. en arbejdskollega, en sort neger (no harm intended) eller at bakke baglæns.
Det ord jeg søger skal således forklare det modsatte som eksempelvis en varm vinter, en hvid neger eller en frigid luder.
Kommentar indsat den 18-02-2009 af Malene Synonym til absorbere - indoptage, eller opsuge... :D

Hjælper gerne med synonymer til folk, men æhm... Jeg skal have hjælp til et antonym for 'Fremskridt'... :D
Kommentar indsat den 02-03-2009 af miig Hvad er antonymet til: vand
Kommentar indsat den 03-03-2009 af lala Hvad er antonymet til alvorlig ?? Kommentar indsat den 12-03-2009 af Krista Naver Hvad er antonym til "praktisk" (udfordring) i forståelsen konkret og fysisk? Kommentar indsat den 27-03-2009 af Kobberø Re: Kommentar indsat den 10-02-2009 af Cirkeline:
Det du efterspørger, og som dine eksmpler peger hen imod, er det man i retorikken kalder et paradox. Altså når adjektivets beskrivelse af substantivet trækker i modsat retning. Men det kan ikke siges at være antonymt til 'pleonasme', da det ikke ophæver den oprindelige betydning, men snarere trækker det i en anden retning, og dermed giver det en ny betydning. Bruges ofte indenfor lyrikken.
'En varm vinter' er et udtryk der giver mening fordi vinter ikke er et absolut. Vintere kan variere temperaturmæssigt og dermed kan den ene vinter beskrives som varm i forhold til den anden.
'En hvid neger' kan også findes, hvis 'neger' ses som et prædikat hæftet på racen i stedet for på pigmenteringen. I Sydafrika under apartheid var der flere eksempler på myndighedernes problemer med placeringen af 'albinoide negere' i systemet, altså personer af den negroide race som havde en pigmentdefekt, og derfor var lyse i huden. Problemet med placeringen af dem var ikke kun af skrivebordskarakter, men blev udstillet når personerne skulle finde en plads i bussen eller på bænken, som jo var raceopdelte.
Begrebet: 'En frigid luder' vil nok oftere findes i det virkelige liv end dets oplagte antonym: 'den liderlige luder', og dermed er det kun et paradoks, hvis man lever i en forestilling om, at en luder er konstant tændt på at være sammen med mænd.
Skal man tale om en egentlig reciprok betydning i forhold til pleonasme, ville det være i eksempler hvor der indgår et absolut. F.eks. 'tørt vand'. Her er vi ikke længere i berøring med et paradoks, men med en absurditet.
Under min nylige ferie i Italien stødte jeg på et sådant. Dernede kører en stor del af bilparken på gas, men gas fylder relativt meget i forhold til benzin og derfor skal bilen oftere tankes op. Til at løse dette problem har man opfundet en teknik til at komprimere gassen og dermed fremkommer en vædske. Denne vædske kaldes så 'liquid gas', hvilket selvfølgelig er en absurditet.
Kommentar indsat den 21-04-2009 af Lars Nogen kloge hoveder der ved, hvad antonymet for fornem er. Kommentar indsat den 27-04-2009 af karen Hvad er antonymet for visionær Kommentar indsat den 25-05-2009 af mohammed fra hundige Alvorlig-seriøs passer det ikk sammen;) Kommentar indsat den 01-06-2009 af Achmed Ali Abdul Mohammed-Ali Buddha Hansen Antnonym til eftergivende Kommentar indsat den 09-06-2009 af sara Det var lige de ord jeg manglede, tror vi laver det samme:D tak for hjælpen! Kommentar indsat den 10-06-2009 af kamal Ej det er lig den opgave jeg laver, hvor jeg havde brug for de ord Kommentar indsat den 23-07-2009 af Sofie Kan nogen hjælpe med antonymet for magtudøver -jeg tænker på den person, som er offer/målet for magten?
Så ville jeg være meget taknemmelig, har tænkt over det i flere dage (til speciale)
Kommentar indsat den 23-09-2009 af Victor Til Kobberø og Cirkeline

Et antonym til pleonasme kunne være oksimoron. Jeg er ikke sikker på hvordan det staves, men ordet findes i hvert flad på fransk, og jeg fandt det i en femmedordbog for et stkke tid siden.
Et eksempel kunne være : Jeg går ned ovenpå, Tørt vand naturligvis eller at bakke fremaf.

Håber at du kan bruge det.
Kommentar indsat den 17-03-2010 af besmire Antonym af alvorlig er munter Kommentar indsat den 20-05-2010 af lasse Giftig - kender nogen et godt antonym ? Kommentar indsat den 17-06-2010 af Sara Hej alle. Jeg ville sætte stor pris på jeres hjælp. Hvad er antonymerne af disse ord:
- Bedragerisk
- Mismodig
- Ligegyldig
- Slambert
- Genert
Ved I det? Hvis ja, så vær sød og hjælp mig hurtigst muligt. Ha' det godt.
Kommentar indsat den 14-02-2012 af Yvonne Kamper Kan nogen hjælp med et antonym op overlap Kommentar indsat den 20-02-2012 af Biblioteksvagten Hverken Den danske ordbog, som kan findes på websitet www.ordnet.dk, eller de forskellige store synonymordbøger - som også medtager antonymer - angiver et antonym for ordet overlap, så desværre.. Kommentar indsat den 09-04-2012 af Tina sejersbøll Forslag til antonymer (i.e.=ikke-eksisterende i ordbogen, men er talesprog eller mere eller mindre hjemmelavede):
-Glemsom ↔ opmærksom/udistræt(i.e.)/have klæbehjerne
-Filosofisk ↔ nøgtern/jordbunden/prosaisk
-Impressionisme ↔ ekspressionisme(slå dem evt. begge op i fremmedordbogen, så er modsætningen nemmere at forstå, og måske kan du selv finde et tilpas dækkende ord, for jeg synes ikke, jeg kan).
-Praktisk ↔ teoretisk/metaforisk/usmart(i.e.)
-Magtudøver ↔ offer(som du faktisk selv skriver, Sofie)/syndebuk/prygelknabe
-Fornem ↔ luset/ussel/sølle
-Visinonær ↔ bagklog/bagudstræbende(i.e.)
-Eftergivende ↔ viljestærk/viljefast/modstandsdygtig
-Alvorlig ↔ useriøs/glad/frejdig
-Vand ↔ luft/damp/is
-Giftig ↔ uskadelig/sund
-Bedragerisk ↔ loyal/åbenhjertig
-Mismodig ↔ optimistisk/frejdig
-Ligegyldig ↔ vigtig
-Slambert ↔ engel/skattebasse/skat
-Genert ↔ åben/ublufærdig
-Overlap ↔ mellemrum/mangel/missing link
Kommentar indsat den 10-04-2012 af Tina Sejersbøll Flere:
-Samvittighedsfuld ↔ skruppelløs
-Behagelig ↔ ubehagelig/ubekvem
-Stabil ↔ ustabil/vaklende
-Fantasifuld ↔ fantasiløs/kedelig/jordbunden
-Uafhængig ↔ afhængig/ufri
-Privat(altså ikke at dele alt med alle - kan ikke finde det helt rigtige ord til dette.)↔ åben/officiel
-Grundig ↔ overfladisk/sjusket
-Troværdig ↔ utroværdig/løgnerisk(i.e.)
-Udholdende ↔ opgivende/modløs
-Ambitiøs ↔ tilbageholdende/veg/vattet
-Uselvisk ↔ selvisk/egoistisk
-Forelskelse ↔ afsky/had
-Føle ↔ være død
-Fortid ↔ nutid/fremtid
-Fremtid ↔ nutid/fortid/datid
-Forvandle ↔ bevare
-Frygtsom ↔ tillidsfuld/tryg
-Samarbejdsvillig ↔ usamarbejdsvillig/saboterende/modarbejdende
-Rolig ↔ vild/uregerlig/voldsom
-Sårbar ↔ solid/beskyttet/modstandsdygtig/immun
-Tilbageholdende ↔ fremadstræbende/ambitiøs/stræbsom
-Absorbere ↔ prelle af/udspy/sprøjte
-Fremskridt ↔ tilbagegang
Kommentar indsat den 12-04-2012 af Hjælp her Hej jeg sidder med et problem. Jeg kan ikke finde nogle antonymer til disse ord:?
-spøgefuld?
-ligegyldig?
-uansvarlig?
-jordhule
-sjusket?
-medgang?
-mismodig?
-slambert?
-underernæret?
Håber virkelig i kan hjælpe mig, i er sandelige nogle kloge hjerner:)
På forhånd tusind tak..
Kommentar indsat den 17-04-2012 af Biblioteksvagten Flere af de nævnte ords antonymer er allerede at finde i tidligere kommentarer til dette spørgsmål/svar - men her får du listen:
spøgefuld - alvorlig
ligegyldig - vigtig
uansvarlig - ansvarlig
jordhule - slot
sjusket - sirlig, ordentlig
medgang - medgang
mismodig - frejdig, optimistisk
slambert - guttermand
underernæret - overvægtig
Kommentar indsat den 10-05-2012 af Martin Kender nogen antonymet til; projektion? Kommentar indsat den 18-06-2012 af lise Antonym af bedragerisk Kommentar indsat den 27-07-2012 af Biblioteksvagten I vores søgning efter antonymer gør vi bl.a. brug af denne ordbog: "The Oxford dictionary of Synonyms and Antonyms" - (vi oversætter det danske ord til engelsk, slår op i ordbogen og oversætter det foreslåede antonym til et dansk ord...) - og antonymet til ordet bedragerisk må være "hæderlig"...
Vi har ikke noget bud på et antonym til ordet projektion. Giver det mon overhovedet nogen mening at tale om et antonym til dette psykologiske begreb?
Kommentar indsat den 02-10-2012 af Mikkel Jeg mangler et antonym til stereotyp Kommentar indsat den 22-11-2012 af oliver hoelstad Hey kan i ikke hjælpe med nogle antonymer som er:(bedragerisk.mismodig) du kunne være fedt hvis i ville hjælpe Kommentar indsat den 25-11-2012 af mie Hvad er synonymet for vinter???:-) Kommentar indsat den 27-12-2012 af Preben Hej derude,
Jeg sidder og skal finde et spørgsmål til om pladsforholdene i omgivelser hvor der anvendes et hjælpemiddel.

Derfor skal jeg bruge et antonym til ordet "Trængt"
Er der ET ord, eller er det bare "God plads"?
Kommentar indsat den 29-07-2013 af Morten Hvad er antonymet til ordet

Forbedret
Kommentar indsat den 29-10-2013 af Annemarie Med hensyn til "modsætningerne" i for eksempel tørt vand, er dette, som en tidligere person har foresået et oxymoron. Et oxymoron er en stilistisk sammensætning af to modsatrettede begreber, feks "en ungdommelig olding". Begrebet optræder bl.a. i filmen "De døde poeters klub" Kommentar indsat den 13-11-2013 af Lolo Jeg sidder med en skole opgave, hvor jeg skal finde antonymer for forskelige ord...
Vil I ikke hjælpe mig med at finde antonymer for disse ord?: modgang, alvorlig, aldrig, vigtigt og optimistisk.
Kommentar indsat den 10-12-2013 af Emmi Hej jeg sidder med lektier og kan virkelig ikke finde ud af hvad antonymet af atelieret er please hjælp mig den er til den 11/12/13 Kommentar indsat den 13-05-2014 af LOL! xD Hvad er antonymet for bedragerisk??? ðÐ Kommentar indsat den 30-05-2014 af Karin Hej er der nogen der ved hvad antonymet af mismodig er?? :-)


Indsæt en kommentar »»


Spørgsmål til Biblioteksvagten

SRP - spørgsmål til kilde - er den troværdig?
Jeg skal til at skrive srp og har fundet en kilde på www.latinamericanstudies.org. Jeg kan ikke helt finde ud af, hvor troværdig denne side er og ville derfor høre, om I måske vids ...

Læs Biblioteksvagtens svar her >>