biblioteksvagten.dk
Forsiden »

Billedroman vs. graphic novel

Spørgsmål

Hvad er forskellen på en billedroman og en graphic novel? Hvis der altså er forskel.

Svar

Billedroman:
I bogen "Børnelitteratur i tiden" fra 2006 står der s. 52, at "I billedromanerne udfolder selve handlingen og plottet sig i den fortløbne tekst. Teksten er netop ikke billedtekst, men romantekst, som kan fungere med en vis grad af selvstændighed". Og senere s. 53: "..for de flestes vedkommende at der nærmere er lagt vægt på psykologisk dybde og kompleksitet i billederne end på det mere actionsprægede og umiddelbare udtryk som f.eks. den japanske tegneart manga rummer". Et andet sted læser jeg at billedromanen stammer fra manga, men dens særkende er tilsyneladende en større psykologisk dybde.

Graphic novel er en tegneserie, som regel med en længere historie, se mere på Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Graphic_novel. Selve historien/teksten kan dog også være kort. Kaldes af nogle "tegneserieromaner": http://www.folkeskolen.dk/ObjectShow.aspx?ObjectId=63324. Denne bog kan du også bestille i bibliotek.dk.

Har ikke kunnet finde de to begreber i litterære leksika: Litteraturens begreber fra 2004 og Gads litteraturleksikon fra 2006.NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive