biblioteksvagten.dk
Forsiden »

Personkarakteristik

Spørgsmål

Jeg er i gang med en litteraturopgave, og vores lærer har sagt at vi skal lave en PERSONKARAKTERISTIK både INDRE personkarakteristik og YDRE personkarakteristik. Hvad er INDRE og YDRE personkarakteristik?

Svar

Jeg har set i forskellige bøger om litterær analyse og har fundet en opdeling i direkte og indirekte personkarakteristik - som måske svarer til det du søger ? I Litteraturens grundbegreber 1 (Gyldendal,2001) står der (s.72) følgende: "Direkte personkarakteristik betyder at en person beskrives entydigt og direkte i teksten og uden at vi skal gætte os til noget." "Indirekte personkarakteristik betyder at fx personens karakteregenskaber bliver beskrevet ved nogle handlinger, som den pågældende foretager sig, og ved det, som personen siger, tænker og føler."NB! Eksterne link i denne besvarelse fungerede da svaret blev afsendt. De er ikke blevet kontrolleret siden og kan være blevet inaktive

Kommentarer
Kommentar indsat den 19-02-2009 af james Hvad betyder personkarateristik ? :) Kommentar indsat den 10-06-2009 af basse Hvad betyder personkarateristik ? :)
Kommentar indsat den 25-08-2009 af Lykke Personkarakteristik:

Lav kun personkarakteristikker, når i kan anvende dem i en større sammenhæng. Stil spørgsmålet: Hvad vil jeg med denne karakteristik. Hvad kan jeg vise med den.
Hovedperson(er)-bipersoner.


Synsvinkelforhold
1) Indre synsvinkel - fortælleren har adgang til personernes tanker og følelser.
a) 1.person (=jeg)
b) 3.person (=hun/han)
c) Vekslende: Synsvinklen kan veksle fra en person til en anden

2) Ydre synsvinkel
a) Ren.
Fortælleren kryber ikke ind under huden på personerne. Han bliver udenfor og nøjes med at beskrive deres reaktioner. Det er således ofte op til læseren at danne sig et indtryk af, hvad der foregår i de enkelte personer.

b) Kombineret.
Den indre og ydre synsvinkel blandes.


Indsæt en kommentar »»


Spørgsmål til Biblioteksvagten

Tale af Fidel Castro vedr. cubakrisen - til brug for opgave
Hej Jeg har skrevet tidligere idag og har allerede fået svar. Tusind tak. Det omhandlede hjemmesiden www.latinamericanstudies.org og dens troværdighed. Dog skriver I også, at den ...

Læs Biblioteksvagtens svar her >>